Χειρουργός Οδοντίατρος - Περιοδοντολόγος | Dr Φωτογιαννόπουλος Παναγιώτης

Φιλικών 17
121 31 Περιστέρι

Τηλέφωνο 210 57.36.150
Κινητό τηλέφωνο 6942 632.569

%70%2E%66%6F%74%6F%67%69%61%6E%6E%6F%70%6F%75%6C%6F%73%40%79%61%68%6F%6F%2E%67%72

Στην αρχή

Άρθρα χειρουργού οδοντιάτρου - περιοδοντολόγου
Dr Φωτογιαννόπουλου Παναγιώτη

Άφθα στο στόμα, γιατί εμφανίζεται;

Άφθα είναι μια μικρή πληγή στο στόμα, που περιβάλλεται από ερυθρή άλω (κόκκινη ζώνη) και καλύπτεται από υποκίτρινο ή λευκωτό επίχρισμα.

Διακρίνουμε τις μικρές άφθες που έχουν διάμετρο 2-4 χιλιοστά και τις μεγάλες άφθες με διάμετρο 10 χιλιοστά και άνω. Μπορεί να εμφανιστούν στα χείλη, τα μάγουλα, τη γλώσσα και στα ούλα.


Στην αρχή έχουμε αίσθηση καψίματος ή τρυπήματος στο σημείο που θα εμφανιστεί η άφθα. Αργότερα που η άφθα παίρνει τη μορφή της, έχουμε πόνο και όταν ωριμάσει η μορφή της, ο πόνος γίνεται ηπιότερος και έχουμε μόνο δυσανεξία. Οι άφθες μπορούν να παραμείνουν στο στόμα έως 15-16 μέρες.
 
Αιτίες:
Διάφοροι παράγοντες έχουν κατά καιρό ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση άφθων. Οι κυριότεροι είναι: ιοί (του έρπητα), μικρόβια, έλλειψη βιταμινών σιδήρου, κληρονομικότητα, τραυματισμοί (π.χ. οδοντογλυφίδα), το άγχος, αλλεργίες, η έμμηνος ρήση. Σήμερα δεχόμαστε επίσης ότι πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα, δηλαδή οφείλεται σε διαταραχές της ανοσίας του ανθρώπου.
 
Θεραπεία:
Αφού γίνει η διάγνωση, ότι πράγματι πρόκειται για άφθες , πρέπει να βρεθεί το αίτιο που τις προκαλεί, για παράδειγμα αν υπάρχει έλλειψη σιδήρου, πρέπει να αποκατασταθεί. Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα στο φαρμακείο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων  των άφθων.

Στο ιατρείο μια θεραπεία με LASER συνήθως είναι αρκετή για να μας ανακουφίσει από την ενόχληση που προκαλούν.

Το Σάλιο μας πόσο σημαντικό είναι;

Σάλιο ονομάζεται το oλικό υγρό της στοματικής κοιλότητας, όπου στην παραγωγή του και στη διαμόρφωσή του συμμετέχουν κατά κύριο λόγο τα 3 ζεύγη των μεγάλων σιαλοαδένων (παρωτίδα, υπογνάθιος, υπογλώσσιος) και κατά δεύτερο λόγο, στην παραγωγή του συμμετέχουν οι διάσπαρτοι στο βλεννογόνο του στόματος μικροί οροβλεννογόνοι αδένες. Κατά τον ύπνο η παραγωγή του σάλιου περιορίζεται στο ελάχιστο.

Αυτό είναι σημαντικό για την υγεία του στόματος, δεδομένου ότι το σάλιο έχει αξιόλογες προστατευτικές ιδιότητες για τα δόντια και το βλεννογόνο. Εφόσον εκλείπει τη νύχτα αυτός ο προστατευτικός παράγοντας, γίνεται αυτονόητη η αναγκαιότητα του τακτικού και κάλου βουρτσίσματος των δοντιών πριν από τον ύπνο. Κατά την αφύπνιση αρχίζει η παραγωγή και έκκριση του σιάλου. Κατά τη μάσηση το ποσό σιάλου που παράγεται φτάνει το 1-3 ml/ λεπτό.
 
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΑΛΙΟΥ
Το σάλιο περιέχει: βλέννα, πρωτεΐνες ,ένζυμα, υδατάνθρακες , διάφορα ανόργανα συστατικά όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, φθόριο και χλώριο.
Η σκληρή τροφή αυξάνει το ρυθμό ροής του σάλιου εξαιτίας της αυξημένης μασητικής προσπάθειας. Από το σάλιο μπορεί να προσδιοριστεί η ομάδα αίματος του κάθε ανθρώπου.


ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΑΛΙΟΥ
ΠΕΠΤΙΚΗ:
Το σάλιο περιέχει ένζυμα που βοηθούν στην πέψη των τροφών όπως είναι η αμυλάση και η λιπάση.

ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ:
Πολλές ουσίες στο σάλιο έχουν αντιμικροβιακή ιδιότητα και προστατεύουν τον οργανισμό όπως είναι η λακτοφερίνη, λυσοζύμη, ανοσοσφαιρίνες, λευκοκύτταρα, λακτοϋπεροξειδάση.

ΕΦΥΓΡΑΝΤΙΚΗ:
Το σάλιο προστατεύει τα δόντια και το βλεννογόνο του στόματος από την αφυδάτωση και βοηθάει στην κατάποση της τροφής.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ:
Το σάλιο προστατεύει τα δόντια, γιατί προφυλάσσει το σμάλτο των δοντιών από την επίδραση των οξέων των μικροβίων.

ΑΠΕΚΚΡΙΤΙΚΗ:
Όταν οι τιμές διαφόρων ουσιών ανέβουν στο αίμα λόγω βλάβης των νεφρών, τότε οι ουσίες αυτές  αποβάλλονται με το σάλιο, όπως ουρία, βαρέα μέταλλα κ.τ.λ.

ΕΠΟΥΛΩΤΙΚΗ:
Το σάλιο περιέχει παράγοντες πήξης του αίματος γι’ αυτό βοηθάει στην καλύτερη επούλωση των τραυμάτων. Είναι γνωστό ότι τα ζώα γλείφουν τα πληγές τους και προκαλούν έτσι την γρήγορη επούλωση τους.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΙΩΝ:
Το σάλιο περιέχει ουσίες που εμποδίζουν την είσοδο διαφόρων ιών μέσα στα κύτταρα.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ:
Έχει διαπιστωθεί ότι το σάλιο εξουδετερώνει τις μεταλλαξιογόνες ιδιότητες ορισμένων καρκινογόνων ουσιών και εμποδίζει την προσκόλληση των ουσιών αυτών στο βλεννογόνο του στόματος.
 
Ξηροστομία
Είναι η διαταραχή στην παραγωγή σάλιου. Μπορεί να είναι ελαφριά ή μέτρια όπου παράγεται μικρότερη από το φυσιολογικό ποσότητα σιάλου. Εάν είναι μεγάλη η ξηροστομία τότε υπάρχει έντονη ενόχληση και δυσκολία στη μάσηση, στην κατάποση, στην ομιλία, στην σταθερότητα των οδοντοστοιχιών κ.τ.λ. Ο βλεννογόνος του στόματος φαίνεται κόκκινος λόγω ερεθισμού, η γλώσσα φαίνεται λεία και προκαλούνται αισθήματα εκνευρισμού και δυσανεξίας και άλλων απροσδιόριστων ενοχλημάτων (μυρίζει το στόμα, έχουν ραγάδες τα χείλη, πολλά χαλασμένα δόντια, έλλειψη πέτρας των δοντιών).


Αιτίες Ξηροστομίας
Κύρια αίτια της ξηροστομίας είναι η λήψη φαρμάκων. Πάρα πολλά φάρμακα προκαλούν προσωρινή διαταραχή της έκκρισης του σάλιου, όπως αγχολυτικά και ηρεμιστικά. Άλλες αιτίες είναι : Ξαφνικό σοκ-έντονο άγχος, η ακτινοβόληση των αδένων λόγω ακτινοθεραπείας σε καρκίνο της κεφαλής ή του τραχήλου. Διάφορες παθήσεις προκαλούν ξηροστομία όπως διαβήτης, Parkinson, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύνδρομο Jorgen, ή η ύπαρξη λίθου σε μεγάλο σιαλοαδένα ( σιαλόλιθος ), φλεγμονή στους σιαλοαδένες.

Θεραπεία Ξηροστομίας
Η θεραπεία της ξηροστομίας είναι ανάλογη της αιτίας που την προκαλεί. Εάν υπάρχει σιαλόλιθος στον αδένα, αυτός αφαιρείται, εάν υπάρχει φλεγμονή στον σιαλοαδένα αυτή θεραπεύεται. Βοηθάει η μάσηση μαστίχας Χίου, ή ξινής καραμέλας καθώς και η λήψη φαρμάκων με τη μορφή σπρέι ή ζελέ ή διαλύματος που είναι ειδικά για την ξηροστομία.
 
Σιαλόρροια
Είναι η αντίθετη κατάσταση της Ξηροστομίας όπου έχουμε αύξηση της έκκρισης του σιάλου μέσα στο στόμα. Μπορεί να οφείλεται σε : βλάβη του νευρικού συστήματος, σε παθήσεις του στόματος (ουλίτιδα, στοματίτιδα), όταν βγαίνουν τα δοντάκια των παιδιών, σε έλκος, εγκυμοσύνη, συναισθηματικές καταστάσεις, αλλά και στη θέα ή και στη μυρωδιά νόστιμου φαγητού ,π.χ. λέμε μου «έφυγαν τα σάλια» , όταν δεν εφαρμόζουν καλά οι τεχνητές οδοντοστοιχίες, και σε άλλα πολλά αίτια.


Θεραπεία Σιαλόρροιας

Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί την σιαλόρροια, γίνεται και η ανάλογη θεραπεία ενώ σε μεγάλες και επίμονες σιαλόρροιες δίνεται φαρμακευτική αγωγή.

Έρπητας: Η πάθηση και πώς θεραπεύεται;

Διάφορες θεωρίες υπάρχουν για το πού βρίσκεται και πώς εμφανίζεται ο ιός του έρπητα. Μία άποψη αναφέρει ότι ο ιός βρίσκεται κρυμμένος στα νευρικά στελέχη και μεταναστεύει προς το στόμα, άλλη άποψη αναφέρει ότι ο ιός κρύβεται στους σιαλοαδένες, ενώ μία άλλη υποστηρίζει ότι ο ιός προσβάλλει τον άνθρωπο από το εξωτερικό περιβάλλον.

Εμφανίζεται συνήθως στο δέρμα των χειλιών στη μέση ή στις γωνίες του στόματος και έχει τη μορφή φυσαλίδων που περιέχουν υγρό. Μπορεί να εμφανιστεί όμως και στο πρόσωπο, στα δάχτυλα των χεριών και στα γεννητικά όργανα. Οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά από τους άντρες.

Η ερπητική ουλοστοματίτιδα είναι η πάθηση όπου εμφανίζονται πολλές φυσαλίδες έρπητα μέσα στο στόμα, τα ούλα αιμορραγούν και συνήθως υπάρχει πυρετός 39- 40o C με διογκωμένους λεμφαδένες.
 
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Χρησιμοποιούμε διάφορα ήπια στοματικά αντισηπτικά διαλύματα και ειδικές αλοιφές για τα χείλη. Συνήθως μια συνεδρία με θεραπεία LASER είναι αρκετή για να ανακουφίσει από τα συμπτώματα και να υποχωρήσει η ερπητική βλάβη.

Τα Βλαστοκύτταρα στην Οδοντιατρική

Αναγεννητικές τεχνικές στην οδοντιατρική και στην ιατρική 
με την τεχνική χρήση πλάσματος πλούσιου σε αυξητικούς 
παράγοντες (αυτόλογο μόσχευμα)
 ΤΕΧΝΙΚΗ P.R.G.F.

Είναι σε όλους μας γνωστό ότι όταν υποστούμε κάποιο τραυματισμό, το σώμα μας απελευθερώνει διάφορους πρωτεϊνικούς παράγοντες, για να υποκινήσει τη διαδικασία επούλωσης του τραύματος και αποκατάστασης των ιστών, που έχουν βλαφτεί. Η τεχνική P.R.G.F. για την οποία θα μιλήσουμε κάνει αυτό ακριβώς. P.R.G.F. σημαίνει πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες.

Για να πραγματοποιηθεί αυτή η τεχνική είναι απαραίτητο να ληφθεί μια μικρή ποσότητα αίματος του ασθενούς, 10 ml περίπου, και με τη διαδικασία της φυγοκέντρησης να εξαχθεί το πλάσμα που είναι πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες και πρωτεΐνες. Αυτό το πλάσμα στη συνέχεια, με κατάλληλη επεξεργασία στο ιατρείο, ενσωματώνεται στην περιοχή σώματος που χρειάζεται ανάπλαση ιστών ή και οστών.

Χρόνος που απαιτείται για την λήψη αίματος 1΄
Χρόνος που απαιτείται για την φυγοκέντρηση 15΄
Χρόνος που απαιτείται για την Παρασκευή του αυτομοσχεύματος 15΄
Συνολικός χρόνος παρασκευής αυτομοσχεύματος 31΄

Αυτή είναι η μόνη τεχνική που χρησιμοποιεί ουσιαστικά μοσχεύματα, από το ίδιο το σώμα του ασθενή, αυτομόσχευμα ή αυτόλογο μόσχευμα, χωρίς να επιβαρύνει τον ίδιο τον ασθενή.

Και φυσικά δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από το μόσχευμα, αφού ούτε ο οργανισμός το απορρίπτει, ούτε παρενέργειες υπάρχουν και μας εγγυάται σίγουρα και άμεσα αποτελέσματα.Πού χρησιμοποιείται η τεχνική αυτή του αυτομοσχεύματος;

 • 
Ορθοπαιδική
 • Επούλωση μυϊκών θλάσεων
 • Επούλωση χόνδριων ενδοαρθρικών βλαβών
 • Αναγέννηση οστικών ελλειμάτων
 • Οστική αναγέννηση μετά από τραυματισμούς
 • Οδοντιατρική
 • Στην θεραπεία της περιοδοντίτιδας με καταπληκτικά αποτελέσματα
 • Στην χειρουργική στόματος (έγκλειστα δόντια, φρονιμήτες, κύστες, γναθοχειρουργικές επεμβάσεις)
 • Όπου απαιτείται αναγέννηση ιστών
 • Όταν τοποθετούνται εμφυτεύματα και υπάρχει έλλειψη οστού
 • 
Δερματολογία
 • Στην πλαστική χειρουργική
 • Στην αισθητική προσώπου
Περιοδοντική Νόσος

   • Τι είναι περιοδοντίτιδα;

   • Άμεσα & Έμμεσα Αίτια Περιοδοντίτιδας

   • Ηλικίες που μπορεί να προσβληθούν

   • Θεραπεία περιοδοντίτιδας

   • Πρόληψη περιοδοντίτιδας


 • Τρόποι πληρωμής - Χειρουργός Οδοντίατρος Περιοδοντολόγος Φωτογιαννόπουλος Παναγιώτης